Jak pečovat o plavky?

Jak pečovat o plavky?

Kategorie: Plavky

Sponzorované odkazy

Koupě plavek nemusí být úplně levná záležitost. A pokud vydrží jen jednu sezónu, je to k vzteku. Špatná zpráva je, že plavkám škodí spousta věcí. Ta dobrá, že pokud budete vědět, jak se o ně starat, můžete jejich životnost prodloužit.

Co všechno škodí plavkám?

Plavky jsou sice určené ke koupání, ale jejich největšími nepřáteli jsou právě voda a chlór. Dále jsou to mořská sůl, slunce, opalovací krémy, pot, písek, nesprávné praní, mechanické poškození (tobogán, kameny)…

Tipy na péči o plavky

1. Nezůstávejte v mokrých plavkách

U moře i na plovárně byste s sebou měla mít vždycky dvoje plavky. Až vylezete z vody a budete se chtít opalovat, měla byste se převléknout do druhých, suchých plavek. Pokud se budete opalovat v mokrých, alespoň se otáčejte, aby se usušily obě strany. Plavkách nesvědčí, když jsou dlouho mokré. A vám, ze zdravotních důvodů, také ne.

2. Pot plavkám škodí

I v tomto případě je dobré mít s sebou dva páry plavek. Pokud budete na pláži hrát volejbal nebo jiný sport a zpotíte se u toho, vyměňte zpocené plavky za suché. Ty zpocené mezitím přeperte v čisté vodě.

I pánové se musí starat o své plavky; zdroj: intimia.czI pánové se musí starat o své plavky; zdroj: intimia.cz

3. Mokré plavky nepatří do igelitového pytlíku

Těsně před odchodem z pláže jste si ještě chtěli trochu zaplavat? Teď jsou vaše plavky mokré. Určitě je neukládejte do igelitového pytlíku, tak může dojít k zapaření a poničení. Nejlepší je zabalit plavky do suchého ručníku. Až se vrátíte na hotel nebo domů, hned je přeperte a dejte schnout.

4. Opalovací krém nechte nejdříve vstřebat

Opalovací krém je samozřejmě nepostradatelný, ale plavkám rozhodně neprospívá. Můžete to ale vyřešit tak, že se nejdřív krémem namažete a necháte ho vstřebat. Stačí jen pár minut a poté můžete plavky obléct a utíkat na pláž, k bazénu nebo se opalovat na zahradu.

Aby vydržely plavky krásné více sezón, musíte o ně pečovat; zdroj: intimia.czAby vydržely plavky krásné více sezón, musíte o ně pečovat; zdroj: intimia.cz

5. Jak správně prát plavky?

Až si koupíte nové plavky, měla byste je před použitím vyprat ve vlažné vodě s neutrálním mýdlem. Po skončení plavání nebo opalování je opláchněte a vymáchejte v čisté vodě. Odstraníte tím chlór či sůl. V pračce se plavky perou jen výjimečně (většinou po sezóně). Jedině s programem na jemné prádlo na 30°C (některé nesnesou ani to).

Mořská slaná voda plavkám škodí; zdroj: intimia.czMořská slaná voda plavkám škodí; zdroj: intimia.cz

Úvodní obrázek: flickr.com/Grand Velas Riviera Maya

Sponzorované odkazy



Štítky: plavky