Když se řekne šaty...

Když se řekne šaty...

Kategorie: Dámské oblečení, Dámské šaty

Sponzorované odkazy

Šaty tvoří oděv vhodný téměř pro jakoukoliv příležitost. Nosí se nejen v létě, ale po celý rok. A Mají nejrůznější podobu a ve všemožný styl – od zdobených romantických až po hladké a rovné.

Šaty rozlišujeme podle účelu

  • Vycházkové – to jsou šaty letní anebo určené pro nějaké roční období, tedy sezónní – jarní, zimní, podzimní)
  • Společenské – sem náleží šaty odpolední nebo večerní, jež jsou určeny také k různým společenským příležitostem
  • Sportovní – ke sportování a pohybovým aktivitám, jako například na cyklistiku, tenis, běh
  • Pracovní – výhradně určeny pro práci, bývají často jsou součástí tzv. uniformy různých profesí

Dle délky známe

  • Mininišaty – to velmi jsou krátké šaty, maximálně do půli stehen, odlišují se stejně jako ostatní typy kvalitou materiálu i střihem, přičemž střih minišatů a jejich řešení, typo materiálu a zdobení udávají pro jakou příležitost jsou se hodí
  • Midi šaty – jsou dámksé šaty s délkou těsně po kolena nebo pod kolena
  • Maxi šaty – patří k šatům o délce půli lýtek, nebo po lýtka
  • Dlouhé šaty – zcela zakrývající nohy, jsou to šaty dlouhé až po kotníky

Jaké a kdy?

Četné dámské letní šaty má ve svém šatníku snad každá žena, ty ostatní nosí některá raději, jiná méně – bez rozdílu věku a postavy. Tady záleží na tom, k čemu kdo inklinuje a co má rád, nebo považuje z účelné a pohodlné. Dámské letní šaty jsou dnes na trhu v široké škále barev, provedení a střihů. Ovšem dámské šaty jako takové nejsou pouze a jen doménou jen léta. Nosí se celoročně – ponejvíce úpletové a vlněné na podzim a v zimě. Velmi rozšířené jsou dnes také kombinace šatů legínami. To je velmi pohodlná, příjemná a trendy móda, lahodící i ženským nohám, u nichž zakryje pohodlně nedostatky. A když se spojí s balerínami, nebo kotníkovými botkami či různým typem kozaček, jsou krásným outfitem.

Dejte se do gala!

Jak již bylo řečeno, ne každá dáma je zastánkyní příležitostí, kdy musí oblékat společenské šaty, a naopak jiná se v tom doslova vyžívá. I dle toho si ženy volí barvu, střih a provedení společenských kousků. A mimo vhodných šatů, patří k daným příležitostem také vhodná obuv, dobře upravený make-up, účes a v neposlední řadě úsměv.

Ale obléci se „do gala“ je potěšení, přinášející i vzrušení z události. Pro většinu takovýchto společenských událostí postačují kratší společenské šaty, které zcela vyhoví požadavkům etikety i glancu večírků, vernisáží, divadelních představení. Ženy si pro tyto příležitosti pořizují si krátké koktejlové společenské šaty, jež mají mnohostranné využití.

Úvodní obrázek: JohnWarwood/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy



Štítky: společenské, dámské, šaty, oblečení, délka