Co je veganská móda?

Co je veganská móda?

Kategorie: Dámské boty, Dámské oblečení

Sponzorované odkazy

Stále průbojnější veganská móda nabízí nový pohled nejen na svět módního průmyslu. Začínáme přemýšlet, jakým způsobem vznikají látky, kdo šije naše oblečení a zejména z jakých materiálů jej šije. Sláva kožešin se začíná pomalu vytrácet a kůže mezi materiály také pomalu ztrácí svou pozici. Veganská móda je jen další reakcí na neúnosné podmínky chovu zvířat jako materiálu, jako věci, jako něčeho, co nemusí mít hodnoty. Hlavní slovo přitom mají peníze, které ať se nám to líbí nebo ne, jsou hnacím motorem celého světa. Přemýšlíte, jak vznikal váš vlněný kabát nebo kolik norků bylo potřeba na luxusní kožich? Víte, jak vzniká hedvábí, zajímá vás původ svetru z angory?

Autor: www.facebook.com/nocelibatAutor: www.facebook.com/nocelibat

Možná mávnete s rukou a říkáte si, že bychom při těchto úvahách nemohli jíst ani nosit vůbec nic. Není to úplně pravda, protože dnešní doba nabízí nesčetné možnosti. Vznikají nové prodejny zaměřené na specifické zboží, organizace podporující etické zacházení se zaměstnanci fabrik i se zvířaty, objevují se petice na záchranu zvířat a především vznikají nové produkty, které nám mohou výrobky živočišného původu nahradit.

Autor: Zdeněk Jakl PhotographyAutor: Zdeněk Jakl Photography

Veganská móda se primárně zaměřuje na materiály. Tabu jsou v první řadě kůže a kožešiny. Hned za nimi péřové výrobky (zejména bundy), hedvábí, angora, rayon i vlna. Když půjdeme do hloubky kořenů, podaří se nám vypátrat fotografie i videa, jak jsou ovce chované pro vlnu. V odborných článcích si přečteme o bourci morušovém, o jeho přeměně v motýla, které se často nedožívá.

Autor: www.love-secondhand.czAutor: www.love-secondhand.cz

Pokud se nechcete úplně vzdát určitých materiálů, máte možnost nakupovat v secondhandech. Jinak naleznete mnoho handmade začek, které se zajímají o původ materiálů a některé se přímo zaměřují na výrobu veganské módy.

Autor: www.love-secondhand.czAutor: www.love-secondhand.cz

Máte zkušenosti s veganským oblečením? Zajímá vás téma fashion revolution? Přemýšlíte o původu svého oblečení a doplňků. Podělte se s námi i ostatními čtenáři o váš názor.

Zdroj úvodní fotografie: www.facebook.com/nocelibat

Sponzorované odkazy