Běhejte bezpečně - s reflexními prvky

Běhejte bezpečně - s reflexními prvky

Kategorie: Dámské oblečení, Dámské spodní prádlo, Legíny, Oblečení – eshopy, Pánské oblečení, Topy, trička, tílka

Sponzorované odkazy

Jako jedna z pohybových aktivit je u nás velmi oblíben běh. A to běh venku. Žádný pás doma či v posilovně. Také jste mu podlehli? Ale jak nato, aby byl běh v plenéru bezpečný?

Podle aktuálních statistik se z deseti našinců věnují čtyři běhání. A nejvíce z nich má na své běhání čas v podvečer a po 17. hodině. Jak to máte vy? Zdá se, že nejvíce běžců je aktivních když se stmívá či dokonce až za tmy.

Velká část z nich běhá k přírodě na neosvětlených, nebo méně frekventovaných komunikacích, kde jsou ohroženi srážkou s autem a úrazem. Ta čtverka z deseti je celých 42% sportovně aktivních lidí, většinou mladších 26 let. I když ani starší ročníky nezůstávají pozadu. Zajímavé také je, že více běhají ženy, než muži. Lidé běhají podle svého biorytmu a pracovních povinností – ráno menší procento, než v podvečer a večer.

Nejraději v lese

Také běháte nejraději běhají v přírodě a v lese, někdy v městských parcích, nebo okolo rybníku? Anebo volíte jako malá část běžců méně frekventované městské části, a silnice se stadionem? Či patříte k nepatrnému procentu, jež namísto běhu venku volí pás doma, v posilovně nebo fitku?

Vidět i být viděn

Vidět znamená pohybovat se dobře v terénu, být viděn znamená doběhnout ve zdraví. Běhu se lidé jako vy věnují v době, kdy je mnohem horší viditelnost než za bílého dne, anebo přímo tma. A do lesa či k rybníku se musíte dostat většinou po silnici, jelikož málokdo má zeleň hned u domu. Dá se říci, že stejně jako vás, se valné většiny běžců v plenéru týká nová povinnost mít na sobě reflexní prvky. Od 20.února 2016 platí novela zákona o pozemních komunikacích, která zavádí povinnost nosit reflexní prvky.

Řidiči by měli vidět chodce a běžce, kteří se pohybují na vozovce za snížené viditelnosti mimo obec až z dálky dvou set metrů, což právě reflexní prvky umožňují. I když se zatím policisté spokojí s domluvou, je povinnost nosit reflexní prvky vymahatelná pokutou, a to až dva tisíce korun na místě. Kdo však chodí či běhá po komunikacích mimo obec bez peněz, může se mu absence reflexních prvků velmi prodražit – ve správním řízení může zaplatit pokutu až dva a půl tisíce korun.

Markety se sporty módou se přizpůsobily

V obchodech se sporty módou jsou k mání kousky pro chodce a běžce s reflexními prvky. A je jasné, že bez ohledu na zákon se jedná především o vaši bezpečnost při pohybu venku. Samozřejmě že jsou k mání odnímatelné reflexní pásky a kroužky, které lze přenášet z oblečení na oblečení. Ale stále více se objevuje sportovní móda, která má reflexní prvky zakomponované v sobě. Můžete s nimi ušetřit rovnou dvakrát: nemusíte si kupovat extra reflexní pásky ani platit případnou pokutu. Ale především chránit své zdraví a v mnoha případech život.

Zdroj foto: Kik

Sponzorované odkazy



Štítky: běh, reflexní prvky, sportovní oděvy, oblečení,