Plesová sezona začala

Plesová sezona začala

Kategorie: Dámské oblečení, Dámské šaty, Hodinky, Pánské oblečení, Šperky, Tašky a kabelky

Sponzorované odkazy

Je tu opět sezona plesů, bálů a večírků. Co si obléci, abyste byli neodolatelní? A jak správně odhadnout plesovou a společenskou etiketu? Jak si společenskou událost užít a být IN?

Plesy patří k těm akcím, jež samy o sobě až natolik nejsou v záběru módních trendů. Samozřejmě i zde móda nabízí neustále nové a nové neotřelé kousky. Ale i mimo ně lze na plesy nosit věci nejen módní výstřelky a trendy kousky, ale i společenský oděv spíše klasického střihu, tak nějak dle vlastního uvážení (a vybavení skříní, či financí). Ovšem i toto oblečení má svá pravidla a společenskou etiketu, jak a k čemu co nosit.

Ano a proto není od věci připomenout si základy plesové etikety a oblečení na tuto společenskou událost, která právě proto, že je událostí společenskou, má svá pravidla. A jelikož není ples jako ples, formálnost oděvu je dána právě jeho reprezentativností – třeba takový vesnický ples má trochu volnější pravidla do čehos e odít, nežli nějaký vysoce reprezentativní ples v centru metropole.

Společenské oblečení na plesání

Takovým oblečením je míněn střih, materiál a barva, které v globálu působí slavnostně a vyjímečně. Jsou to tedy oděvy ze slavnostních materiálů, lesklé, s třpytivými a flitrovými aplikacemi. Zkrátka se slavnostním puncem. Oblečení páru vydávajícího se na ples, by mělo být** spolu alespoň trochu sladěno**. Stylem, upraveností a je li to možné i trochu barevně souznít. A tak pokud má žena dlouhé společenské šaty, muž by měl mít smoking nebo oblek, jestliže má žena malé večerní šaty po kolena, muž s ní by měl být v obleku.

AshleyCampell, Robert, AntaresRoute66/Flickr.comAshleyCampell, Robert, AntaresRoute66/Flickr.com

Co si oblékají a obouvají pánové?

Do obleku muže patří motýlek, nebo kravata. Motýlek získává opět oblibu, je to sním podobné jako s dámskými lodičkami – stále zůstávají na módní scéně, stále se vrací v různých obdobách. Ke smokingu patří bílá košile, motýlek černý, a ideální je i smokingová šerpa okolo pasu. Oblek na plese má mít tmavou barvu – tmavě hnědý, tmavě modrý, tmavě šedý či černý. Do něj lze vzít jak kravatu, tak motýlka, obojí tmavšího odstínu a pod něj košili nějakého jemnějšího světle pastelového odstínu. A boty – černé a šněrovací, nebo v tmavém odstínu korespondujícím s oblekem. Do bot obouvají muži dostatečně vysoké ponožky – opět černé, anebo tmavé barvy ladící s ostatním outfitem. Šik doplňkem muže jsou manžetové knoflíčky, hodinky (frčí hodinky na řetízku).

V čem přicházejí dámy?

Ty nemají výběr oděvu natolik striktně dán jako pánové. A tak ač se zdá, že mají více na výběr, mají to i složitější. O konečném efektu a působení plesového outfitu rozhoduje celá řada věcí – barva a střih, styl a doplňky. Barvu šatů by vždy měla jejich nositelka volut tu, o níž ví, že jí sluší, ladí s jejím typem osoby. Zároveň je nutno dbát na to, aby byly šaty dostatečně slavnostní a ve finále nevyzněly lacině, přespříliš pestře a naopak zase ne až moc nudně či nepřiměřeně usedle ve stylu i vzhledem k věku ženy. A střih společenských šatů by měl** ladit s postavou ženy, zvýraznit její přednosti** a zakrýt nedostatky. Měly by podpořit a vypíchnout její osobnost, věk, půvab a ženskost. Délka šatů je součástí formálnosti společenské události. Na reprezentační ples patří dlouhé šaty, na méně formální lze obléci i délku po kolena.

MattNohan, Mitch, PaulaSatinj/Flickr.comMattNohan, Mitch, PaulaSatinj/Flickr.com

K šatům neodmyslitelně patří šperky a doplňky. Vhodné šperky či bižuterii volí žena tak, aby nepůsobila lacině platí zde, že méně je někdy více. Zkrátka šperky by měly doplnit či jemně zvýraznit šaty. Doplňkem outfitu je kabelka, ideálně malá na řetízek, jemný řemínek či bez něj ve formě psaníčka, v barvě korespondujícím s oděvem. A botky? Uzavřené lodičky, nebo otevřené, či řemínkové sandálky, většinou s punčochami či punčocháčemi.

Svrchní oděv na outfit

Mezi nejvhodnější svrchní oděv patří zcela jistě kabát – dlouhý, 3/4 či krátký, paleto, pelerína – zkrátka něco elegantního. Zcela mimo hru jsou sporty styly a střihy či přímo prošívané bundy. Společenský oděv by měl být volen s rozmyslem a zralou úvahou, s intuitivní jistotou, že se v oufitu budete cítit po celý večer dobře. Dbejte na sladění všeho – oděvu, bot, doplňků tak, ať si odnesete jen a pouze pozitivní dojmy.

Úvodní obrázek: LukazsDunikow­ski/Flickr.com

Sponzorované odkazy



Štítky: plesová sezona, společesnký oděv, šaty, outfit, oblek