Malé drobnosti, které dávají outfitu punc

Malé drobnosti, které dávají outfitu punc

Kategorie: Oblečení – eshopy, Značkové oblečení

Sponzorované odkazy

Doplňky toho, co oblékáte jsou dnes již samozřejmostí a běžnou součástí vašich looků. Ale nebylo tomu tak vždy. Něco, co nám dnes přijde jako běžná součást oděvu a obuvi kdysi tak běžné nebylo a už vůbec ne v tolika různých verzích a barvách obměnách jako dnes. K takovým maličkostem patří tkaničky do bot. Znáte jejich historii, typy a původ?

Tkaničky jsou kousky provázků, dodnes používané k zajištění bot proti jejich vyzutí. Na jejich výrobu se dnes používá především bavlna, len s příměsí, nebo umělé materiály jako polyester, polyamid, polypropylen, ale i třeba kůže různých délek a barev. Ta byla také kdysi nejběžnější.

Rasta tkaničkyRasta tkaničky MD Tube Laces – rasta tkaničky do bot dlouhé 140 cm, vhodné do vysokých kotníkových tenisek za 89 Kč.

Dnes jsou tkaničky na obou koncích (kterým se říká návlečky) vždy vybaveny objímkami pro snadnější vedení tkaničky oky vašich botek. Tyto koncovky se zpravidla vyrábí z mědi, mosazi nebo plastu. Provlečením tkaničky oky botek a jejich utažením a následným zavázáním se zabraňuje vyzutí boty. Ovšem tkanice a tkaničky mají vedle zajišťování botek proti vyzutí i jiná využití, například při vázání korzetu, v tunýlcích mikina, svetrů a teplákových kalhot i bundy, a najdeme je i na taškách, kabelách, batozích či vacích.

Multicolor tkaničkyMulticolor tkaničky MD Tube Laces 120 multicolor tkaničky v délce 120 cm za 79 Kč.

Vázání tkaniček

Tkaničky se běžně zavazují v podstatě tzv. ambulančním uzlem, kdy ve druhé fázi nepoužijeme volné konce tkaniček, ale z nich vytvořený ohyb, takže zatažením za volný konec tkaničky lze uzel rozvázat. Samozřejmě způsobů zavázání je mnohem více.

Černožluté kulaté tkaničkyČernožluté kulaté tkaničky MD Tube Laces Rope Multi – černožluté kulaté tkaničky v originálním balení se šroubováním za 149 Kč.

Navlékání tkaniček

Byly popsány desítky způsobů navlékání tkaniček do boty, k nejběžnějším patří vázání křížem krážem (Criss Cross Lacing), se střídavým překrýváním (Over Under Lacing) nebo přímé vázání (Straight Bar Lacing). Existuje i řada dalších možností ozdobného vázání jako supernova (Supernova Lacing), pavoučí síť (Spider Web Lacing) či pentagram (Pentagram Lacing) a dalších alternativy. Ty se pak stávají cool módním doplňkem a ozdobou vašich bot potažmo celého looku.

Neonově žluté ploché tkaničkyNeonově žluté ploché tkaničky MD Tube Laces 120 cm – neonově žluté ploché tkaničky za 79 Kč.

Trocha historie nikoho nezabije

Ve Starověkém Řecku a Římu se využívaly kožené tkaničky na uvazování sandálů – tzv. římské sandály. Úplně první dírky do bot s tkaničkami však mají prapůvod v mnohem pozdější době – v letech okolo roku 1790. Používaly se kožené pásky, látkové rolované ruličky, nebo provázky a často neuměle vyrobené šňůrky. Ženy byly postupem času velmi vynalézavé a vyráběly pletené a háčkované šňůrky, nebo je šily z kousků látek.

Neonově růžové kulaté tkaničkyNeonově růžové kulaté tkaničky MD Rope Solid – 130 cm dlouhé neonově růžové kulaté tkaničky za 149 Kč.

Tkaničky dnes

V současnosti je na trhu tolik možností a výběru, že si lze jen těžko vybrat jedny tkaničky. Nepřeberné množství barev a typů i tvarů až oči přecházejí. Většinou se vybírají tkaničky podle barvy bot, a tak aby k nim ladily. Nebo naopak se hledají kontrasty a efekty jež boty rozsvítí (sytě barvené nebo rovnou neonové barvy tkaniček).

Černo zlaté ploché tkaničkyČerno zlaté ploché tkaničky MD Gold Flat Hook UP Pack 130 cm jsou černo zlaté ploché tkaničky se zlatými konci za 189 Kč.

Z materiálů dnes převažuje bavlna, len a umělá vlákna jako je polyester, polyamid, polypropylen, jejich nevýhoda ale je, že umělá vlákna v dírkách bot kloužou a uzel se rychleji se rozváže. Ovšem na druhou stranu vám déle vydrží a moc hezky vypadají.

Černobílé pepito kulaté tkaničkyČernobílé pepito kulaté tkaničky MD Tube Laces Rope Multi – černobílé pepito kulaté tkaničky za 149 Kč.

Jistě jste si všimli, že existují různé tvary tkaniček – především klasické ploché a pak novější kulaté. Kulaté jsou tzv. outdoorové, a využívají se do sportovních typů bot – pro farmářky a sportovní kotníkáče, trekingové a turistické nebo i pracovní obuvi. Také do specifické obuvi jako jsou brusle. Kulaté tkaničky mohou být bez jádra, či s jádrem, a vždy jsou pevnější než ploché. Ideální jsou i do bot s přezkami namísto dírek a vždycky se méně rozvazují. Naopak voskované tkaničky se hodí do společenské obuvi – většinou pánských vycházkových bot, pro boty k obleku a smokingu.

V dnešní době máte tudíž neomezené možnosti, a tak zkuste někdy popustit uzdu fantazii a vyměnit staré tkaničky za jiné, jedinečné a super moderní – barevné, neonové, dvoubarevné, s melanží či logy oblíbené značky. K mání jsou ovšem i tkaničky s animal vzory, puntíky, hvězdičkami, proužky, nebo třeba pentagramy.

  • Úvodní foto: MD Tube Laces – ploché tkaničky v délce 140 cm v limetkové barvě za 89 Kč.
  • Zdroj foto: Queens.cz
  • Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy



Štítky: tkaničky do bot, Queens, značkové tkaničky