Sporty oblečení nejen na hory

Sporty oblečení nejen na hory

Kategorie: Čepice, klobouky, Dámské oblečení, Šály, rukavice, čepice, Svetry, mikiny, Zimní boty

Sponzorované odkazy

K zimě neodmyslitelně patří sníh, mráz a teplé zimní oblečení. A ke sportování je nezbytné. Letos nám zima naděluje sněhu a mrazu poskrovnu, a když ne ve městech, tak ale na horách si lze pěkně užít.

Pro sportování je nezbytně nutné kvalitní oblečení. Naštěstí je dnešní doba v tomto ohledu velmi štědrá. Je k mání mnoho tkanin a vláken se speciální úpravou, s vychytanými a inteligentními technologiemi, či přímo hotovými sportovními kousky oděvů odolnými proti nejrůznějším rozmarům počasí.

Konfert/Flickr.comKonfert/Flickr.com

A oblečení pro zimní aktivity by mělo být nejen obyčejně teplé a pohodlné, ale zároveň prodyšné, aby odvádělo pot od těla. Přitom je podstatné, aby bylo nepromokavé, člověk se v něm necítil jako ve studeném mokrém krunýři a neodskákal pobyt venku nachlazením. A jednoznačně platí, že také při sportovních outdoorových aktivitách každý chce být vkusně a moderně oblečen, mít na sobě něco pěkného v příjemném a přitom praktickém a funkčním designu.

K tomu všemu by ještě mělo zimní sportovní oblečení splňovat určité parametry, které nám usnadní jeho nošení a pohyb v něm.

Jaké?

Tak zcela jistě by mělo být nejen kvalitní a tím bezpečné, ale i dobře ušité a mít doplňky, nezbytné k jeho efektivnímu a dostatečně komfortnímu využití.

Lipec/Flickr.comLipec/Flickr.com

Při koupi zimního oblečení pro sportovní aktivity je nutno dbát na to, aby nepostrádalo:

  • kryté zapínání, aby se nám do zipu nedostával sníh, který by pronikl skrz něj pod oděv, nebo zbrzdil zapínání zdrhovadla
  • skládací nebo odepínací kapuci pro nečekané sněžení a překrytí čepice na hlavě ve větším mrazu
  • šňůrky nebo pásky na regulaci šířky rukávů a délky oděvu, přičemž by nám nepronikal k tělu chlad, mráz a nefoukalo pod oděv
  • zapínací kapsy buď na zip, nebo překryté zapínací klopou, k ochraně věcí v kapsách před mokrem, a abychom věci z nich nevytratili
  • termo vlákna nebo celé termovložky, k lepšímu uchování tělesného tepla
  • precizní zpracování a prošití oděvu a jeho jednotlivých částí
  • větruodolnou membránu, díky níž by na nás nemohl vítr
  • nepromokavý materiál (některé zimní bundy bývají obzvláště nepromokavé a odolné proti vodnímu sloupci do 3.000 mm)
  • vlákna odvádějící pot od těla k vyloučení prochladnutí
  • nemálo důležité jsou reflexní prvky, aby nás bylo dostatečně vidět i v hustém sněžení nebo mlze
  • měla by se nám líbit barevná kombinace i střih oděvu, a my se v něm cítili opravu dobře a pohodlně

Pořídit oděv lze v obchodních domech, hyper i supermarketech, anebo přímo ve specializovaných obchodech se sportovní módou a vybavením k němu. Zde pořídíte široké spektrum produktů, a to jak kvalitní nepromokavé oblečení, vhodné do přírody, tak i další nezbytné vybavení pro turistiku, oudoor sport, často za akční a outlet ceny.

Úvodní obrázek: Smaisamka/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy



Štítky: Zima, oděvy, sporty, aktivity, prodyšné, módní