Jaké prádlo pro sport?

Jaké prádlo pro sport?

Kategorie: Dámské oblečení, Dámské spodní prádlo

Sponzorované odkazy

Nejen svrchní sportovní oděv je důležitý, ale i vhodné prádlo je podstatné k tomu, abychom se cítili při pohybu dobře.

Hýbej se!

Každý, kdo se věnuje nějakým sportovním aktivitám, by měl dobře zvážit, jaké prádlo si oblékne. Spodní prádlo nemá omezovat, škrtit, zařezávat se a má vytvářet určitý komfort a pohodlí při pohybu. Vhodné a dobré sportovní prádlo tudíž není přepychem, ale naopak významně přispívá k lepší kondičce. Pokud totiž prádlo nesedí, nesoustředíte se tolik, jak byste chtěli, a nemůžete si své sportování užít úplně a také cítíte nepohodlí.

K radosti z pohybu vždy a všude, je dobré sporty outfit doplnit kvalitním sportovním prádlem. Takové kousky patří do garderoby každého sportovně založeného člověka. Funkce tohoto prádla je však i dnes hodně podceňována, přestože má prokazatelné klady. Díky své elastičnosti a pružnosti dobře obepíná tělo a drží tam kde má, poskytuje oporu svalům určitých partií, je odolnější než klasické spodní prádlo, navíc je často bezešvé a tím velmi příjemné k nošení.

JohnDowner/Flickr.comJohnDowner/Flickr.com

Pro ženy a dívky

Obzvláště ženy oceňují sportovní podprsenky, které poskytují podporu ňadrům během fyzické zátěže, omezují jejich pohyb a tak šetří prsní vazy. Tyto podprsenky mají funkční střih, široká ramínka, čímž horní partie formují a fixují. Svým tvarem a pojetím zabraňují, aby se prsa stala povislými. Což je noční můra mnoha žen. Některé maminky sportovní podprsenky nosí každodenně. Péče o ratolesti totiž vyžaduje hodně fyzické aktivity a volba sportovního prádla je určitě pohodlnější než klasika.

Mrkni na materiál!

Také je nemálo podstatné, že materiály, z nichž je sportovní prádlo vyrobeno, mají pozitivní vlastnosti, které klasické postrádá. Kromě pružnosti a elastičnosti je prádlo i antibakteriální a antialergenní. Je efektivně v partiích hýždí a prsou zesíleno, a tak vytváří určitou kompresi a fixaci při pohybu, což je dobré pro kardiovaskulární systém.

OpetreSiksoni/Flickr.comOpetreSiksoni/Flickr.com

PP a PES s příměsí

Na výrobu sportovního prádla se používá převážně polypropylen (PP) nebo polyester(PES), s příměsí dalších vláken jako je bavlna, hedvábí, akryl, viskóza, lycra, atp. Variace a vrstvení vláken je různé a výsledkem jsou složeniny materiálu s trochu odlišnou funkčností, pod nejrůznějšími obchodními názvy a značkami (Moira, Levron, Senzor, Base Line, aj.). Podstata však je stále stejná – PES nebo PP s příměsí dalších vláken.

Jedině s oporou

Ať už si pořídíte podprsenku, kalhotky, slipy, boxerky, body, nebo sportovní soupravu prádla, vždy dbejte na to, aby prádlo bylo dobře funkční a nepříliš volné, ve správné velikosti. A víte dámy, že u sportovních podprsenek se rozlišuje i stupeň opory, kterou má chránit vaše ňadra? Na etiketě má být jedno ze tří označení – malá, střední nebo vysoká opora. Udává se tak sportovní aktivita, kterou upřednostňujete. Pro sportovní podprsenky s malou oporou se hodí chůze, jóga a posilování, ke střední patří cyklistika, rychlá chůze a inline bruslení, a vysokou oporu potřebujete, když běháte, hrajete fotbal, basketbal nebo jezdíte na koni.

Úvodní obrázek: AbudaSenir/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy



Štítky: Sportovní, prádlo, pohyb, efektivita, aktivita