Rifle a džíny - nej sportovní kalhoty

Rifle a džíny - nej sportovní kalhoty

Kategorie: Dámské oblečení, Džíny, Jeans, Rifle, Oblečení – eshopy, Pánské oblečení, Značkové oblečení

Sponzorované odkazy

Rifle a džíny, modré i barevné, jednobarevné i vzorované, stále aktuální a oblíbené kalhoty. Víte však, že patřily původně k pracovním oděvům?

Kdysi kdesi, bylo-nebylo

Džíny a rifle byly kdysi ryze pracovními kalhotami. To až zhruba v druhé polovině 20.století se dostaly na světlo jako ideál kalhoty pro mladé, a poté i ostatní nositele napříč generacemi. Tyto kalhoty se zkrátka staly představiteli pohodlného sportovního stylu. Původní nápad vyrobit ze stanové látky kalhoty, patří Němci, po němž jsou jedny džíny dodnes pojmenovány. Nevíte které? My ano! A napovíme vám – znáte džíny tzv. „štrausky“? Ano, ano džíny vytvořil Levi Strauss!

Tento americký přistěhovalec využil nadbytku stanové tkaniny a její nízké ceny. A všichni okolo byli nadšeni z jeho praktických kalhot, šitých z janovské celtoviny (anglicky genes, čili vysloveno džíns), z čehož také vzniklo pojmenování kalhot – džíny. Strauss si je nechal k roku 1873 patentovat, přičemž původní model nesl název „Levi Strauss Co's Original Riveted 501 range, with button fly“, česky džíny s cvočky a poklopcem na knoflíky. A ve své době stály pouhý jeden dolar!

CarterBrown/Flickr.comCarterBrown/Flickr.com

Látka má český původ

Od našich historiků (konkrétně od Petra Anderleho) pochází tvrzení, že látku omylem utkal v 19.století Gustav Marburg, majitel textilky v Bruntále. Náhodný vznik látky se udál porušením tehdy běžné technologie výroby tkaniny, čímž získal velmi hrubou látku, s níž si nevěděl rady. Tak ji vzal na výstavu do Vídně v roce 1874, kde o ni projevil zájem obchodník, který ji následně prodal Levi Straussovi. Škoda, že majitele bruntálské textilky Gustava Marburga nenapadlo to, co následně Strausse, a džíny mohly být české.

Blue/Flickr.comBlue/Flickr.com

Džíny, rifle, texasky…

Mimo pojmenování džíny, kalhoty známe i pod názvem rifle a texasky. Rifle jsou český ekvivalent názvu, který kalhotám našinci dali podle italské společnosti , jež je ve druhé polovině 20. století vyráběla. Už pouze pro starší generaci známý výraz texasky, je odvozen od texaských kovbojů, kteří měli kalhoty velice v oblibě okolo1.světové války. A nosí se dosud. Oblíbenost těchto sportovních, praktických i hodně trvanlivých kalhot, je i v současnosti více než veliká.

MayLee/Flickr.comMayLee/Flickr.com

Málokdo si uvědomuje, že i střih těchto původem pracovních kalhot byl uzpůsoben právě určitým profesím.

A tak dnes ve volném čase nosíme nejrůznější módní styly a střihy džínů:

  • lowrise – bokovky, byly určeny kovbojům
  • slim-fit – roury – nosili muži na stavbách
  • carpenter – ležérní, patřily původně pro tesařům
  • bootcut – zvonové pro pohodlí při dalších druzích činnosti
Blue1/Flickr.comBlue1/Flickr.com

Modré, barevné, se záplatami, roztrhané…

V současnosti džíny nechybí v garderobě asi nikomu. A málokdy se jejich počet omezí pouze na jedny. A jejich móda – tedy střih, styl, a barvy, se každoročně mění, vrací a opět mizí. Ale stále ty klasické modré jsou stálicemi v proměnlivém módním světě a patří k pohodlným a praktickým sporty kalhotám.

Úvodní obrázek: Alex501/Flickr­.com

Sponzorované odkazy



Štítky: Džíny, rifle, texasky, modrá, Levi Strauss