Jak vybrat správnou aktovku pro školáka?

Jak vybrat správnou aktovku pro školáka?

Kategorie: Tašky a kabelky, Značkové oblečení

Sponzorované odkazy

Začátek školního roku se nezadržitelně blíží. Již dýchá prázdninovým dnům těžce na záda. Jste připraveni? Ano, blíží to. Hlavně prvňáčkům nastane veliká změna v rytmu života. Žádná školka, ale školní povinnosti. Aby byla pro ně co nejlehčí, je nutno dobře a správně vybrat i školní aktovku. Víte jak na to?

Samy vaše ratolesti budou samozřejmě nejvíce řešit barvy a tvary. Nemají totiž ještě moc ponětí, co je důležité. Na to by přišly až během školního roku přinošení aktovky každý den. Vy jako rodiče ale musíte dbát na všechno ostatní – praktičnost i zdravotní vlastnosti aktovky.

Nač se zaměřit?

  • na bezpečnostní prvky
  • celkovou funkčnost aktovky
  • na zdravotní parametry aktovky
  • dostatek prostoru pro všechny školní věci
  • až poté řešte barevnost a tvar
  • a tohle vše sledujte i u batohů pro větší školáky
Tipy z Fashion Arena Prague Outlet: Flitrovaný batoh pro děvčátka značky Claires, outletová cena 680 Kč a klučičí batoh s motivy Star Wars značky Samsonite, outletová cena 1 294 KčTipy z Fashion Arena Prague Outlet: Flitrovaný batoh pro děvčátka značky Claires, outletová cena 680 Kč a klučičí batoh s motivy Star Wars značky Samsonite, outletová cena 1 294 Kč

Pokud jste Pražáci, máte to snadné. Stačí navštívit Fashion Arena Prague Outlet a máte výběr z mnoha verzí, variant a provedení aktovek. Jste-li mimo pražští, máte k dobu obchody u vás v okolí, ale lze i nakoupit skrz internet, když zde bychom nabádali raději k osobnímu nákupu v kamenném obchodě, abyste si s dítkem vše vyzkoušeli, „omakali“ a viděli v reálu.

Jak vybírat?

Pravidlo, že obdélníková aktovka je nejlepší, již dávno neplatí. Technologie a designeři hledají stále nové cesty, jak vytvořit co nejpraktičtější, nejodolnější, ale i nejpřitažlivější modely. Dilema, jestli tedy koupit aktovku či batoh je nepodstatné, nejdůležitější je zaměřit se na funkčnost.

Tipy z Fashion Arena Prague Outlet: Školní sada se dvěma penály a pytlem na přezůvky nabízí značka Desley, outletová cena 3 499 KčTipy z Fashion Arena Prague Outlet: Školní sada se dvěma penály a pytlem na přezůvky nabízí značka Desley, outletová cena 3 499 Kč

Pohodlná brašna = zdravá záda

  • Jednou z nejpodstatnějších artefaktů aktovky či batohu je dobré anatomické tvarování zad. Když je brašna správně tvarovaná, dobře kopíruje fyziologické zakřivení páteře a tím máte jistotu, že bude vašemu dítku dítěti dobře sedět a umožní mu i správné držení těla.
  • Když je aktovka nepohodlná a dítě si stěžuje, že ho tlačí, může ho nutit křivit se do nepřirozených poloh. To samozřejmě je nežádoucí pro správný vývoj pohybového aparátu školáka. Začátek bolestí zad už od první třídy byste nechtěli.
  • Taška by měla být co nejlehčí, ideálně do 1,2 Kg. Mějte na paměti, že do ní ještě přijdou učebnice, sešity a další školní pomůcky.
  • Dle odborníků by váha tašky neměla přesáhnout jednu desetinu hmotnosti vašeho dítka.
Fashion Arena Prague Outlet: Batoh na kolečkách s Dory z animované pohádky „Hledá se Nemo“, outletová cena 1 784 Kč a žlutý batoh značky Samsonite, outletová cena 1 994 KčFashion Arena Prague Outlet: Batoh na kolečkách s Dory z animované pohádky „Hledá se Nemo“, outletová cena 1 784 Kč a žlutý batoh značky Samsonite, outletová cena 1 994 Kč

Bezpečnost je podstatná

Aktovka by měla být vidět za každých okolností, o to více za šera nebo za špatného počasí. Proto dbejte na výrazné barvy, reflexní nášivky, pruhy a odznaky, ty jsou opravdu nutností! Dítě s takto vybavenou taškou je vidět až na 200 m, ale bez nich jej okolí vidí jen do pouhých 20 m. A nezoufejte, když vámi vybraná taška tyto reflexní prvky nemá, dnes již není problém tyto doplňky přikoupit. K mání je pestrá paleta odznaků, přívěsků a signálních barviček.

Fashion Arena Prague Outlet: Aktovka s motivem medvídka značky Samsonite, outletová cena 874 KčFashion Arena Prague Outlet: Aktovka s motivem medvídka značky Samsonite, outletová cena 874 Kč

Další nutné prvky

  • Ramenní popruhy musí být nastavitelné.
  • Výhodný je určitě hrudní pás, který efektivně fixuje batoh a minimalizuje pohyb tašky mimo osu páteře.
  • Dno aktovky by mělo být pevné, zaručuje tak stabilitu a snadný přístup ke svému obsahu.
  • Materiál, z něhož je brašna vyrobena, by měl být omyvatelný a taktéž voděodolný.
  • Aktovka by měla být přehledná, ideální je oddělená kapsa na svačinu nebo velká dělící přepážka v hlavní části tašky. Vytvoří se tak přihrádka na učebnice, sešity i přezůvky.
  • Komfort zajistí pevné poutko na zavěšení nebo přihrádka na klíče i peněženku.

Zdroj foto: Fashion Arena Prague Outlet; Pixabay.com

Sponzorované odkazy



Štítky: aktovka školní, batoh školní, taška do školy, školní taška, školní aktovka