Kravaty 2009: Jaké jsou, odkud přišly a jak se vážou? Čtěte zde

Kravaty 2009: Jaké jsou, odkud přišly a jak se vážou? Čtěte zde

Kategorie: Dámské oblečení

Sponzorované odkazy

Kravaty, známe také jako vázanky, jsou dnes používány spíše jako doplněk k formálnímu obleku. Jejich historie začala roku 1635, kdy do Paříže přišli chorvatští vojáci s uvázanými šátky. Chudý voják měl uvázaný šátek z hrubého těžkého materiálu a velitelé se chlubili hedvábnou okrasou. Kravata vyjadřovala osobnost vlastníka a jeho postavení ve společnosti. Během sedmdesátých let 20. století se kravata stala módní doménou s extrémně širokým vzhledem a pop-artovým vzorem. Nejznámější byla kravataWarholovým obrazem Marilyn Monroe.

Mezi nejuznávanější značky patřily Pierre Cardin a Yves Saint Laurent, poté se přidaly italští módní tvůrci Armani, Gucci, Versace, Zegna a Dolce & Gabana, kteří dnes udávají módní směr kravatám po celém světě.

Materiály a barvy

Kravaty 2009 jsou vyrobeny z umělých vláken nebo z tkaného hedvábí, což je znak luxusních značek.

Mezi oblíbené vzory patří jemný i výrazný proužek a kostkovaný vzor v kombinaci pastelových barev či tón v tónu. K dostání je široká škála barevných tónů, můžeme si koupit zelenou kravatu i červenou, ale momentálně je „in“ růžová, fialová a odstíny modré, stříbrné a zlaté.

Zajímavostí jsou také ručně malované kravaty, které však nejsou jen tak k dostání. Kravata je pěkným dárkem v dárkovém balení s košilí, vestou nebo jen ozdobnou sponou, která zabraňuje pohybu kravaty.

Vázání kravaty

Kravata je doplňkem, který mužům zvýrazní celkový vzhled, proto tedy musí dbát na barevnou sladěnost a vhodnost vzoru. Co se týče vázání kravaty, mají muži na výběr ze čtyř nejobvyklejších způsobů.

Klasickým je Křížový uzel vhodný pro každou košili. Uzel Manhattan je méně známý, jelikož se používá pro uvázání širších a těžších kravat a vytvoří tak úzký, nenápadný, jemně nesouměrný vzhled. Dále si můžeme vybrat Uzel Windsor, jenž svoji šířkou zvýrazňuje sebevědomost nositele. Uzel poloviční Windsor je skromnější verze vhodná ke košili do kvádra a váže se z širší kravaty z lehčího materiálu.

Oscare Wilde a jeho přísloví: „Dobře uvázaná kravata je první vážnou věcí v životě“

Fotografie byly čerpány ze stránek www.vazanky.com.

Sponzorované odkazy



Štítky: vázanky, kravaty, www.vazanky.com