Skandinávský, rustikální a retro nábytek. Vybere si každý

Skandinávský, rustikální a retro nábytek. Vybere si každý

Kategorie: Oblečení – eshopy

Každý z nás je individuum, máme jiné zájmy, životní zkušenosti i pohled na svět. A přesně to se odráží v našich preferencích a v tom, co se nám líbí. Stejně tomu je i u výběru nábytku. V současné době existuje řada módních stylů jak v nábytku, tak v dekorování. Pro každého se hodí něco jiného. Těmi nejznámějšími jsou skandinávský, rustikální a retro nábytek. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Skandinávský nábytek – jednoduchost a funkčnost

Skandinávský nábytek se prosadil už v 50. letech minulého století, přesto je moderní dodnes. Původní záměr byl vytvořit nábytek, který bude kvalitní, ale cenově dostupný i nejširší veřejnosti. Skandinávský nábytek je typický tím, že je jednoduchý, ale ve velké míře se dbá na jeho funkčnost a ergonomičnost. Využívají se především přírodní materiály, které krásně zapadnou do interiéru. Velký důraz se klade na detaily.

Skandinávský design vytváří dojem nehmotnosti. I proto se ze Skandinávie rychle rozšířil po celé Evropě i do Spojených států amerických. Vhodný je především pro lidi, kteří mají rádi jednoduchost, ale zároveň si potrpí na kvalitu a funkčnost. Umístit je můžete v podstatě kdekoli – do obývacího pokoje, ložnice, jídelny, ale i kanceláře.

Rustikální nábytek a jeho nenahraditelná atmosféra

Pokud si chcete připomenout dobu našich babiček a prababiček, zvolte rustikální nábytek. Je úžasně estetický a romantický. Má oblejší a jemnější tvary než klasický selský nábytek a navíc je zdoben krásnými ozdobnými vyřezávanými ornamenty, které dodávají nejen nábytku, ale celé místnosti kouzlo starodávnosti.

Rustikální nábytek je stále v kurzu, autor: kuponoRustikální nábytek je stále v kurzu, autor: kupono

K jeho výrobě se využívá pouze masivní a hrubě opracované dřevo. Není zbytečně zakryto nějakým nátěrem, naopak krása a nedostatky dřeva jsou jasně viditelné. To navíc podporuje i použitý lak či speciální vosková úprava. Rustikální nábytek je pevný, stabilní a bytelný. Což má ještě jednu výhodu – má velmi dlouhou životnost.

V interiéru se rustikální nábytek krásně doplňuje s dřevěným kuchyňským náčiním, proutěnými ošatkami a klasickými kachlovými kamny. Ale pozor. Tento nábytek není vhodný jen do chat a chalup. Své místo si určitě najde i v moderních bytech a rodinných domech. Setkat se s ním můžete i ve stylových penzionech a restauracích, které tím získávají svou neopakovatelnou atmosféru.

Rustikální nábytek ocení především lidé se smyslem romantiku a estetiku. Je vhodný hlavně do ložnic, ale také do kuchyň a jídelen. Lze jej totiž velmi snadno kombinovat s moderním vybavením.

Retro nábytek – staré kousky s moderními vlastnostmi

Je až s podivem, jak moc se do moderních interiérů vrací retro nábytek. Velmi oblíbené jsou v poslední době masivní dřevěné stoly, komody a boubelaté linie. Populární staré kousky se ale vracejí v dokonalejším designu, navíc se používají lepší materiály a technologie. Tím se snoubí historie se současností – a to naprosto dokonale. Zmodernizovaný retro nábytek je možné využít doslova kdekoli – v obývacím pokoji, kuchyni, jídelně, pracovně i ložnici. Je možné ho snadno sladit s dalšími interiérovými prvky a dekorem. Mohou tím vzniknout zajímavé kombinační variace, které dokáže vytvořit i amatérský designer.

Štítky: skandinávský nábytek, rustikální nábytek, bydlení, byt, dům, retro nábytek