K looku patří i šperky: víte, jak o ně správně pečovat?

K looku patří i šperky: víte, jak o ně správně pečovat?

Kategorie: Šperky

Sponzorované odkazy

Při oblékání řešíte jako tečku looku i vhodné doplňky k nimž ptří i šperky. A nejlépe vypadají šperky čisté a dobře udržované. Víte, jak se o své ozdoby dobře starat a jak je správně ukládat?

Jaké chyby lidé dělají při nošení šperků dělají, proč by je neměli nosit do sprchy nebo do bazénu, kam šperky ukládat, proč se vady zpravidla nejdříve objevují na špercích s povrchovou úpravou, jak čistit šperky ze stříbra, zlata nebo platiny, jak pečovat o drahé kameny a mnoho dalšího.

Většina lidí, kteří šperky nosí, dělá v péči o ně řadu zásadních chyb – nesundává je při sportu či koupání v bazénu nebo je neukládá na tmavé místo.

Tipy na to, jak udržet šperky čisté a zářivé

  • Sundávejte je před sportem, protože při něm se pokožka potí a tím mění PH na šperku. Každý člověk má trochu jiné PH, tudíž co člověk to jinak reagující šperk na těle. Některým lidem mohou vydržet zářivé a čisté roky, jiným ztrácí lesk během pár týdnů.
  • Ani do bazénu s chlorovanou vodou šperky nepatří, chlor a chemikálie z bazénové vody jim při nejlepším nedělají dobře, v horším případě je poškodí.
  • Stejně tak šperky sundávejte před sprchováním. Tam se mohou dostat kontaktu s mýdlem či šamponem a nemusí být správně osušeny.
  • Rovněž by se měly šperky vyhnout kontaktu s parfémy nebo tělovými krémy a nevystavovat dlouhodobému slunečnímu záření.
  • Velmi důležité ale je i ukládání šperků. Měly by být na tmavém a suchém místě ve šperkovnici nebo v sáčku z mikrovlákna.
  • Pozor si dejte rovněž na mechanické poškození. Třeba když máte na jedné ruce víc náramků, ty se mohou třením o sebe vzájemně ničit nebo se mohou poškrábat při práci na počítači o desku stolu.

Jak šperky čistit?

Každý druh kovu potřebuje specifickou péči. Můžete si šperky vyčistit sami doma, anebo využít služeb klenotnictví.

  • Čištění ultrazvukem – šperky jednou za čas donesete do klenotnictví a necháte je vyčistit ultrazvukem.
  • Čistící roztoky – ty jsou vhodné na domácí čištění šperků. Na českém trhu jsou k mání různé čisticí roztoky, ale také speciální leštidla a další praktické produkty. Velmi kvalitní má značka Connoisseurs
  • Stříbrné šperky – ty při běžném nošení oxidují, což způsobuje jejich začernání. To způsobuje pH naší pokožky i vnější vlivy jako je počasí, parfémy, krémy a další látky, které přijdou se stříbrem do kontaktu.
  • Stříbrné šperky bez kamene – na ně je ideální čisticí roztok se zásobníkem, do kterého se šperky jednoduše vloží a následně ponoří na dno lázně s roztokem. Šperky ponoříte na 10 vteřin, omyjete vlažnou vodou a otřete měkkým hadříkem.
  • Stříbrné šperky rhodiované nebo čištěné zčásti – místo roztoku použijte speciální suché utěrky na více použití. Ty mají dvě vrstvy – bílou, jež se postará o odstranění nečistot, a fialovou která kouskům vrátí lesk. Utěrku pravidelně perte a máte stále pomocníka na šperky připraveného.
  • Zlaté šperky s patinou a kameny– opět využijte čisticí roztok, svůj kousek vložte zásobníku, ponořte na dno roztoku na 30 vteřin, poté se omyjte pod vlažnou vodou a osušte měkkým hadříkem. Speciální polymery v roztoku se mimo jiné postarají také o malé vlásečnicové škrábance na šperku, které vyplní.
  • Zlaté šperky a pozlacené šperky bez kamene nejlépe očití speciální utěrky. Ta funguje na již zmíněném dvoufázovém principu – bílá čistí a fialová leští.
  • Náhrdelníky, prsteny nebo náramky s minerály a perlami – jsou to tzv. delikátní šperky s přírodními materiály, a jsou mnohem křehčí než kovy. S nimi zacházejte opatrně a využijte na ně čisticí roztok na šperky s perlami a polodrahokamy. Opět funguje na bázi zásobníku a roztoku, který má ale mnohem šetrnější složení než roztok na zlato a stříbro.
  • Šperky s diamantem –podstatou krásy šperku je pravidelná péče, k níž využijte čisticí pero. To je praktické, skladné, malé a velmi lehce vyčistí kromě diamantu i celý prsten. Pero funguje na bázi modrého roztoku a štětečku s mikrovlákny, který se dostane i do úzkých záhybů na šperku. Nezapomeňte ani na spodní část šperku.

Univerzální čistící přípravek

Zdá se vám to složité mít na každý druh šperku jiné čistidlo? Pak využije univerzální přípravek, kterým je čisticí pěna vhodná pro všechny druhy šperků a drahých kamenů. S pěnou můžete vyčistit i ty kousky, u nichž si nejste jisti, z jakého kovu jsou vyrobeny, nebo jaký kámen obsahují. Pěna se nanáší přímo na šperk, vetře se i do záhybu speciálním štětečkem a nechá působit 30 až 60 vteřin. Pak jen šperk omyjte vlažnou vodou a osušte měkkým hadříkem. Pěna šperk hloubkově vyčistí a vrátí mu ztracený lesk.

  • Děkujeme za rady a tipy Martinu Stiborovi, zakladateli společnosti Korálky.cz
  • Zdroj foto: Koralky.cz, Pixabay.com
  • Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy



Štítky: šperky, zato, stříbro, kameny, diamant,