Móda ve znamení upcyklace: i pro nevěsty

Móda ve znamení upcyklace: i pro nevěsty

Kategorie: Dámské oblečení, Dámské šaty, Pánské oblečení, Šperky

Sponzorované odkazy

Doba není lehká, ale i přes to (nebo možná právě proto) je dobré si malinko odpočinout od věčného tématu Covid-19, nebo chcete – li koronaviru a také všeho okolo něj. A to je správný čas na zamyšlení se nad udržitelností. V životě i v módě. Udržitelnost a upcyklace je prostě v kurzu.

Co je upcyklace? Upcyklace je termín, který se s rostoucím důrazem na ekologii a udržitelnost v poslední době dostává do popředí zájmu. Upcyklace je způsob, jak zužitkovat a znovu „vdechnout život" předmětům určeným k recyklaci či přímo k likvidaci. Netýká se zdaleka jen umění ve stylu Marcela Duchampa, ale mnoha věcí v našich životech.

Upcyklace v módě

Upcyklovat se dá téměř vše a móda není výjimkou. Dokonce ani ta svatební. Tento trend upcyklace se v módním průmyslu začal hojněji objevovat zhruba před třemi lety. Z oblíbeného koníčku řady milovníků originálního oblékání se postupem času rozvinul poměrně zajímavý byznys, který je navíc ohleduplný k životnímu prostředí.

Tvorba mnoha návrhářů a kreativců v módě kouzlo upcyklace objevila a hbitě zakomponovala do své tvorby. Pro mnohé je v prvopočátku nákup levného materiálu v second handech a tím i materiálu pro tvorbu záležitostí financí. Zároveň v second handech nacházela daleko kvalitnější materiály než v běžné konfekci.

zkrácené a upcyklované svatební šatyzkrácené a upcyklované svatební šaty

Dnes poptávka po upcyklovaných produktech stále vzrůstá. Aktuálně do second handů už lidé nechodí jen pro levné oblečení, ale i proto, že zde nacházejí mnohdy zajímavé ne-li unikátní kousky oblečení. Navíc spousta lidí nechce podporovat fast fashion, a tak se udržitelnost a upcyklace dostává do popředí.

Svatební ohoz nejen na svatbu

Svatební šaty po svatbě nemusejí skončit na dně skříně. Ty dlouhé lze využít do společnosti a na ples, ty krátké i do města a na různá setkání firemního a rodinného rázu. Dnes má celá řada trendů běžně nositelné módy tendenci promítat se do svatební módy.

svatební šaty před a po upcyklacisvatební šaty před a po upcyklaci

A protože mezi nevěstami vzrůstá obliba šatů šitých na míru, také svatební salony reagují na požadavek udržitelnosti a ekologie odívání. Módní trend se tak vrací do dob našich babiček a maminek, kdy bylo naprosto běžné, že si nevěsty nechávaly ušít šaty přesně na míru. Samotnému výběru materiálu, jeho kvalitě a následně i střihu se věnovala velká pozornost a dnes se nevěsty k šití šatů na zakázku vracejí. Mimoto se však zároveň zajímají o způsob, jak mohou svoji róbu zužitkovat i po svatbě.

Dobrým a stále oblíbenějším řešením je pak zmíněná upcyklace. Vybraný materiál šatů (ideálně přírodní) lze pak bez obtíží různě upravit, přešít, redukovat nebo dokonce obarvit, a upcyklovat tak, že jej bývalá nevěsta ale i ženich nosí dále – byť trošku jinak. Třeba přírodní krajku lze také přebarvit, ale umělou již nikoli.

svatební šaty před a po obarvení a úpravěsvatební šaty před a po obarvení a úpravě

Upcyklovat si dnes své šaty a oblek nechává více než polovina zákazníků a zákaznic svatebních salonů. Ve většině případů se střih šatů a obleku při recyklaci nemění. Je to proto, že střih, který byl spolu se svatebčanem vybrán je ten nejlepší, který dané osobě sluší a lichotí její postavě. Proto není neobvyklé, že se ve stavebním salonu o možnostech úprav konkrétních šatů a obleku na nesvatební verze baví často už při výběru na svatbu. A upcyklaci přímo mnohé svatební salony nabízejí.

Netradiční šperky: co kus, to originál

Trend upcyklace se však nepromítá jen do textilní módy. Na své si přijdou také milovníci netradičních šperků a doplňků. K jejich tvorbě často stačí kromě nápadu, fantazie a obrazotvornosti špetka kreativity, šikovné ruce a zajímavé předměty určené k recyklaci či likvidaci.

svatební ozdoba – folie z LCD monitoru – šperk zvaný Čaromotýlisvatební ozdoba – folie z LCD monitoru – šperk zvaný Čaromotýli

A když má takový předmět ještě k dobru svůj vlastní příběh, je to dokonalé. To je na upcyklovaných kouscích přitažlivé. Šperky a doplňky často vznikají z materiálů a součástek, které už byly jednou nebo vícekrát využity a byly určeny k vyhození. Jsou limitovány určitým počtem kusů, neboť jsou vyráběny z prvků moderních technologií, které se neustále mění. Každý kousek je tudíž jedinečný.

Na upcyklačních špercích a doplňcích se podílejí umělci, designéři, umělečtí řemeslníci i různí výrobci takových produktů. Mnohé kousky jsou originální jen tím, že vznikají ze součástek či částí přístrojů a elektrospotřebičů. Ti, kteří preferují upcyklované oblečení, šperky a doplňky, často přemýšlejí nad tím, jak produkt „přišel na svět“ a kdo za jeho tvorbou stojí. A to je velké kouzlo upcyklace samotné.

manžetové knoflíčky ze součástekmanžetové knoflíčky ze součástek

Zdroj foto: A. Jakovlev, Michal Grunt, svatební salon MiaBella,

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy



Štítky: upcyklace, mód, doplňky, šperky, svatební oděvy, šaty, oblek